Dag 17: niet moeten maar willen

Dag 17

Het is belangrijk om van gebed een prioriteit te maken. Zorg ervoor dat jouw tijd van gebed niet in werk verandert. Als het jouw motief is om God te zoeken, om van God te genieten, om God na te jagen, blijf voor zo doorgaan, maar laat het gebed geen wetticisme worden. Wetticimse is wanneer je denkt dat je elke dag moet bidden zonder te falen, gedurende een bepaalde tijd, en op een bepaalde manier. En dat je gaat denken, dat als je niet uitkijkt, God niet meer blij met je is. Nee, onthoud dat het belangrijkste doel van gebed is om een relatie met God op te bouwen, wanneer je tot God nadert terwijl je praat en naar Hem luistert.

Gebed kan gemakkelijk gaan over onze prestaties in plaats van over het kennen van God. Wanneer dat gebeurt, verandert het gebed in een wettische verplichting, en de vreugde verdwijnt volledig. Zo’n prestatie-mentaliteit maakt je eigenlijk klaar voor een inconsistent gebedsleven, want elke keer dat je niet aan je normen voldoet, zul je onder veroordeling vallen, en in plaats van uit te kijken naar je volgende gebedstijd, zal het een vreugdeloze last worden. In plaats van moedig en vol vertrouwen tot de troon van God te komen, zul je je gaan verontschuldigen dat je je gebedstijd een dag of twee hebt gemist of dat je het een paar minuten korter maakt. Het is belangrijk om onze gebedstijden fris te houden. Het is tijd om te ontwaken in ons gebedsleven.

Probeer vandaag je gebedsroutine te veranderen. Luister naar een aanbiddingslied. Bid  een psalm zoals Psalm 62 of 63. Maak een gebedswandeling.

Bron: Youversion bible app / Fragmenten uit Awakening: een nieuwe benadering van geloof, vasten en geestelijke vrijheid door Stovall Weems (p.52)